logo Dekorace.cz

Jaké květiny k sobě ladí?

Pestré a voňavé květiny umí zlepšit den, podle květomluvy umí vyjádřit i to, co se nahlas říct bojíte nebo stydíte. Můžete jimi poděkovat, vyjádřit lásku, obdiv i úctu, omluvit se i rozloučit. Jedna květina zvládne říct i víc než tisíc slov, když je k sobě chcete kombinovat, vyplatí se vědět, jaké k sobě ladí. Pojďme si o tom říct něco víc.

Souhra květin ve váze i na zahrádce

Sladit k sobě ty pravé květiny chce někdy cit, někdy znalosti. Je jedno, zda je k sobě chcete sladit ve váze nebo na zahrádce či truhlíku, výsledkem by měla být jejich souhra. Když vyrazíte do květinářství, poradí vám s tím tamní florista, když do zahradnictví, je na místě zeptat se zkušeného zahradníka. Ale co když si kytici chcete namíchat sami, nebo rostlinky sami zkusit zasadit?

Mixy řezaných květin mohou zářit barvami, nebo mohou být jemné

Míchané kytice se těší velké oblibě, kombinují v sobě nejen různé barvy a vůně, ale i symboliku. Když nevíte, zda chcete vyjádřit spíš lásku nebo se omluvit, vsaďte na kombinaci květin, které vyjadřují obojí. Jak jinak spolu můžete květiny kombinovat?

  • Růže jsou královny květin, jako takové se dají kombinovat s mnoha dalšími květinami. Kdo dává přednost jednoduchosti, přidá k nim gypsophilu nebo hypericum, jinak se k nim hodí i chryzantémy, lilie a další květiny.
  • Gerbery se dají kombinovat nejen se zelení a nevěstiným závojem, ale i s alstromeriemi, růžemi, chryzantémami, liliemi nebo eustomou.
  • Zajímavá je i kombinace lilií, santin a alstromerií.
  • Dáváte přednost jemným kombinacím? Vsaďte na altromerie, trsové růže, eustomu a limonium.
  • Něžně bude vypadat i mix eustomy, iris, delphinia, alstromerií, tanaceta a nevěstina závoje.

Náš tip: Nebojte se kombinovat i barvy. Třeba takové červené růže klidně můžete smíchat se žlutými chryzantémami apod.

Jaké rostliny se vedle sebe snesou v hlíně?

Vedle sebe mohou růst různé plodiny, a to nejen květiny, ale i bylinky a další plodiny. Když je správně nakombinujete, mohou si být vzájemně prospěšné, bránit nemocem, odhánět škůdce a mnoho dalšího.

Typickým příkladem je, když vedle sebe budete pěstovat bazalku a rajčata. Skvěle se doplňují. A co květiny? Řiďte se tím, zda milují stín nebo slunce. Mezi ty první patří begónie, netýkavka a pomněnka, mezi ty druhé pak petúnie, hledík, sporýš, šalvěj a další. Že na zahradě máte polostín? Vsaďte na lichořeřišnici, lobelku nebo primulky.

Další zajímavé články

Nepřehlédněte

Plakát 50x70 cm Yoga – Wallity

599 Kč
Shop

Obraz 40x55 cm Coffee – Wallity

769 Kč
Shop

Sada 2 obrazů Onno Hurie

339 Kč
Shop

Obraz 70x50 cm – Wallity

2 759 Kč
Shop

Obrazy v sadě 5 ks 34x44 cm Butterfly – Wallity

1 789 Kč
Shop

Podsvícený obraz Oliver, 70 x 45 cm

829 Kč
Shop