logo Dekorace.cz

13 tipů jak na vedro v podkroví

Žhavé letní dny a noci se obyvatelům podkrovních bytů přežívají jen ztěžka. Jak si vylepšit domácí klima? Věříme, že vám naše osvědčené tipy a triky pomohou přestát letošní horké období ve větším pohodlí.

 

Tipy a triky: Jak uchovat chlad v podkrovním bytě?

Na zamezení ohřívání prostoru v létě je dobré myslet ještě před nastěhováním se do podkroví, některé dodatečné úpravy však zvládnete i později (např. střešní rolety).

 

Tip 1: Nejúčinnější obranou proti teplu jsou dostatečná stavební izolace střechy (ideálně tloušťka kolem 30 cm) a výkonná stacionární klimatizace s několika jednotkami. Ne všichni si však mohou dovolit takto velké stavební zásahy.

 

Tip 2: Odrazte teplo dříve, než se dostane k oknu a přes sklo ohřeje místnost – instalujte venkovní střešní rolety či markýzy. Můžete také využít tzv. protisluneční zasklení oken, které díky speciální úpravě poskytuje podobnou službu.

 

Tip 3: Levná varianta – na roletami nechráněná střešní okna nalepte speciální zrcadlovou fólii. Pohled z interiéru skoro nezmění, ale odrazí až tři čtvrtiny slunečních paprsků. Nečekejte od však od této varianty příliš vzhledné a trvanlivé řešení.

 

Tip 4: Interiérové žaluzie a rolety na střešní okno zastíní a pomohou udržet příjemnější teplotu v místnosti, v izolování tepla jsou však méně účinné než jejich předokenní verze. Na rozdíl od venkovních rolet ale dokážou vkusně ozdobit každý prostor díky rozličným dekorům a materiálům.

 

Tip 5: Větrejte brzy ráno a v noci, přes den okna zavřete a zatemněte. Nejchladnější vzduch bude proudit ze severní strany bytu.

 

Tip 6: Mobilní klimatizace seženete již za pár tisícovek, ne všechny jsou však dostatečně výkonné, aby byt výrazně ochladily. Kromě výkonu a maximální rozlohy místnosti vybírejte z nabízených modelů také podle energetické spotřeby, hlučnosti a způsobu manipulace – počítejte s tím, že klimatizaci budete přesouvat mezi místnostmi několikrát denně. Problémem může být i zabezpečení otvoru v okně pro vývod vypouštěcí hadice.

 

Tip 7: Větráky sice prostředí výrazněji neochladí, ale alespoň rozhýbou vzduch. Dejte přednost těm stropním, které nezabírají místo a ovívají rovnoměrně po celém prostoru. Před samostatně stojící ventilátory můžete do misky umístit láhev zmrzlé vody, která pomůže zvlhčit a ochladit vzduch.

 

Tip 8: Srolujte koberce, ukliďte deky, plyšové hračky a všechny materiály kumulující teplo.

 

Tip 9: Vzduch v bytě krátkodobě ochladíte namočením závěsů či záclon. Roztáhněte je dobře vyždímané nebo postříkané vodou před oknem, abyste zvýšili vlhkost v místnosti. Podobným způsobem lze využít i vlhké ručníky.

 

Tip 10: Napusťte do vany, umyvadla a dřezu asi 1 cm vody. Její odpařování pocitově sníží teplotu.

Tip 11: Omezte používání elektroniky, která se při provozu zahřívá (televize, počítač, žehlička apod.).

 

Tip 12: I přes vysoké noční teploty nespěte nazí, raději sáhněte po lehkém bavlněném pyžamu či tričku a přikryjte se jen prostěradlem nebo prázdným povlečením. Pomůže to odvádět pot, kterého za horkou noc vypotíte až jeden litr.

 

Tip 13: Před spaním vložte pyžamo na pár minut do mrazničky nebo jej namočte ve studené vodě a pořádně vyždímejte (nadšenci do otužování mohou metody zkombinovat a namrazit vyždímané pyžamo). Mokré pyžamo však vyžaduje nepromokavou ochranu matrace nebo alespoň ručník rozložený pod prostěradlem.

 

Ať už dáte přednost náročnějšímu nebo jednoduššímu řešení, přejeme vám rychlé osvěžení!

 

Zdroj foto: Daniel Jędzura / Adobestock.com

Další zajímavé články

Nepřehlédněte

Plakát 50x70 cm Yoga – Wallity

599 Kč
Shop

Obraz 40x55 cm Coffee – Wallity

769 Kč
Shop

Sada 2 obrazů Onno Hurie

339 Kč
Shop

Obraz 70x50 cm – Wallity

2 759 Kč
Shop

Obrazy v sadě 5 ks 34x44 cm Butterfly – Wallity

1 789 Kč
Shop

Podsvícený obraz Oliver, 70 x 45 cm

829 Kč
Shop